Aktivnosti i igre

Radeći s djecom kojja su premalo ili previše osjetljiva na podražaje primijetila sam da je vrlo bitno držati ih reguliranima, u ravnoteži. U tom razdoblju ta djeca najbolje mogu učiti bilo to neka nova motorička aktivnost, poboljšavanje fine motorike, izgovaranje riječi ili jednostavno dobivanje njihove pažnje.

Vidjela sam da ako pratim svega par jednostavnih pravila u igri i svakodnevnim interakcijama s djetetom, ono će češće biti regulirano, na dulje vrijeme i učit će bolje i brže. Naravno, djeca se međudobno razlikuju pa tako i njihovi interesi i mogućnosti.

  • Iskoristite svaku igru za poboljšanje senzorne integracije Vašeg djeteta. Napisala sam par postova o tome kako i gdje pa slobodno pretražite blog i pronađite ono što Vašem djetetu i Vama najbolje odgovara.
  • Pobrinite se da Vaše dijete uvijek ima kontrolu nad aktivnostima i situacijama oko njega. Vidjela sam da se djeca disreguliraju i odmaknu kada izgube kontrolu. Zamolite ih verbalno ili neverbalno da Vam pokažu što žele raditi, čega se žele igrati i kako žele da se dalje situacija razvija. I onda se pridržavajte njihovih želja. Ne samo da ćete im vratiti kontrolu, nego ćete im i povećati njihovo samopouzdanje.
  • Ako stavljate nekakve zahtjeve pred djecu, svakako se pobrinite da ih oni mogu i uspješno savladati. Zadatak uvijek možete učiniti postepeno težim ako je prethodni bio prelagani.
  • Dajte svom djetetu vremena da obavi zadatak koji ste stavili pred njega. Ponekad će biti potrebno više vremena ili trk u krug, skok ili dva, ili pak minuta ljuljanja prije nego dijete može izvršiti zadatak. No, ako vidite da dijete ne može izvršiti zadatak te se počinje frustrirati, naravno, pomozite mu i smanjite težinu tog zadatka za jedan stupanj, te od tuda nastavite igru.

Uvijek sam na raspolaganju za daljnju diskusiju i nove ideje pa me slobodno kontaktirajte.

English version

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s